Overslaan en naar de inhoud gaan

Sustainability

Dit is werken bij ESG

Samen met collega’s vanuit verschillende landen en studieachtergronden werk je samen aan het maken van impact met onze klanten. Van strategische analyses op de impact van klimaatverandering, het ontwikkelen van circulaire businessmodellen, tot aan het opzetten en controleren van niet-financiële verslaggeving, help je onze klanten in een transitie naar een duurzamere wereld. Een rol in het sustainability team biedt een legio aan mogelijkheden voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wij creëren voor jou de juiste omgeving om je ontwikkeling optimaal vorm te geven. 

Wil jij werken in sustainability bij KPMG? Dan kan je kiezen uit ons Advisory team of Assurance & Reporting team of je start op onze Business Services afdeling. 

Bekijk alle vacatures

Hier zijn we trots op

 • Wij zijn allemaal intrinsiek gemotiveerd, van onze partners tot ons support team.
 • Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel en zo zijn we dan ook bij veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid betrokken.
 • In ons team kun je echt jezelf zijn; samen creëren wij een fijne werksfeer en teamgevoel – zowel op de werkvloer als daarbuiten!
 • Wij zijn niet bang om positief-kritisch te inspireren en klanten uit te dagen.
 • Al meer dan 35 jaar maken wij maatschappelijke impact samen met onze klanten!
Wij hebben uiteenlopende expertise in ons team op verschillende vlakken in duurzaamheid. Hierin versterken we elkaar en kunnen we iedere dag veel van elkaar leren.

Julius Groenendaal, Senior Consultant Sustainability

Wat doen we in het Advisory team?

Werken in de wereld van sustainability. Dan houd je je toch bezig met hoogover onderwerpen als het klimaat en de energietransitie? Nee, het omvat veel meer dan dat. Wat houdt werken bij de sustainability-afdeling – 100 man sterk – van KPMG nu eigenlijk in? Eén ding is duidelijk: het is een ontzettend veelzijdig vakgebied, dat volop in ontwikkeling is! 

Sustainability betreft een enorme transitie. Tegenwoordig heeft elke organisatie een klimaat- of duurzaamheidsstrategie. Wij helpen die vorm te geven én uit te voeren. Het zijn zeer uiteenlopende klantvragen, maar altijd met een gemeenschappelijke deler: het concretiseren van duurzaamheidstrategieën. En die gaan van strategisch naar operationeel niveau. 

De sustainability-afdeling doet zowel assurance als advies. Onze advies praktijk kent een breed scala aan dienstverlening. Dit gaat van het neerzetten van duurzaamheid strategieën, tot specifieke deep-dives op circulaire economie, sustainable finance, decarbonization en human rights. De diverse projecten waaraan de consultants werken variëren van korte sprints van enkele weken, tot projecten met een horizon van enkele maanden of meerjarige partnerships. 

Aan welke projecten werken we?

 • We brengen in kaart wat de impact is van klimaatverandering voor een grote retailer in 2030 en 2050 in verschillende scenario’s, en identificeren routes naar Net Zero.
 • Voor een consumentenelektronica retail bedrijf zijn we de duurzaamheidspartner in het ontwikkelen van de duurzaamheidsstrategie, de implementatieplannen en het daadwerkelijk realiseren van de beoogde doelen in de komende jaren.
 • Een marktleider in geur, smaak en kleurstoffen ondersteunen we met het vernieuwen van hun duurzaamheidsstrategie, alsmede het integreren van duurzaamheid in alle facetten van de bedrijfsvoering.
 • We onderzoeken, definiëren en berekenen van alle CO2 emissies van een agglomeraat bestaande uit tientallen bedrijven in meerdere sectoren.
 • Voor een telecom bedrijf maken we alle mensenrechten risico’s in hun toeleveranciersketen inzichtelijk, en identificeren acties om de risico’s te mitigeren.
 • We ontwikkelen een circulaire economie strategie voor een internationaal opererend koffie bedrijf.

Werken in sustainability: zo veel meer dan alleen klimaat en energietransitie

Mabel Dortmans (consultant) en Julius Groenendaal (senior consultant) doen een boekje open over wat werken bij de sustainability-afdeling – 100 man sterk – van KPMG nu eigenlijk inhoudt. Eén ding is duidelijk: het is een ontzettend veelzijdig vakgebied, dat volop in ontwikkeling is!

Lees de blog

Wat doen we in het Assurance & Reporting team? 

Voor het effectief uitwerken van strategieën, is het ook belangrijk dat er over de sustainability prestaties nauwkeurig wordt gerapporteerd. Rapportage geeft (vaak in een jaarverslag) inzicht in hoe een bedrijf presteert op de duurzaamheidspijlers in de strategie, op het gebied van environment, social en governance, ook wel ESG. ESG rapportage maakt het mogelijk om een bedrijf te beoordelen van niet-financiële indicatoren en bevordert verdere strategieontwikkeling.

Tijdens een assurance project krijgen wij een kijkje in de operaties van onze klanten, in hoe ze sturen op hun strategie, data verzamelen en hierover rapporteren in hun jaarverslag. Denk bij assurance aan de controle op niet-financiële informatie, zoals watergebruik, CO2-uitstoot en HR- of veiligheidsindicatoren.  

Zo helpen wij onze klant om hun investeerders en andere relevante stakeholders een betrouwbaar beeld te geven over hoe het bedrijf stuurt en presteert op impact op de maatschappij en milieu. 

ESG rapportage is zich steeds verder aan het ontwikkelen en zal in de komende jaren een grote rol gaan spelen, zowel in het bedrijfsleven als de publieke sector. Dit wordt op grote schaal aangestuurd vanuit internationale initiatieven zoals de European Green Deal van de Europese Unie.  

Vanuit het Assurance & Reporting team zijn wij bij deze ontwikkelingen nauw betrokken en is er veel ruimte voor innovatie!

Aan welke projecten werken we?

 • We verlenen assurance aan diverse organisaties. Van (beursgenoteerde) multinationals, financiële instellingen tot aan grote familiebedrijven.
 • We beoordelen of de processen die vanuit het hoofdkantoor zijn opgedragen door de lokale productielocatie juist worden uitgevoerd.
 • We voeren inhoudelijk kritische gesprekken over de ESG strategie, beoordelen de geschiktheid en relevantie van KPI's en controleren of de gerapporteerde teksten en getallen een getrouw beeld geven.
 • We bieden workshops aan binnen het domein van ESG assurance, waarin we inzoomen op de huidige en toekomstige rapportingsraamwerken.
 • We voeren readiness assessment projecten uit om te beoordelen in hoeverre een organisatie klaar is voor assurance op geselecteerde indicatoren.

Werken in ESG Audit bij KPMG

Je staat op het punt om af te studeren en één ding weet je zeker: je wilt werken in de audit. Collega Marc Borstlap vertelt meer over het werk bij KPMG als ESG Auditor. 

Interesse in een kennismaking?

Ben je op zoek naar meer informatie of wil je een keer kennismaken? Neem dan contact op met de recruiter hieronder.

Interesse?
Let’s meet Marvin van Veen