Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij KPMG samenwerken aan een duurzame wereld

Organisaties moeten zich steeds meer verantwoorden voor hun impact op de omgeving en de samenleving. Als adviesorganisatie die adviseert over Environmental, Social en Governance (ESG), nemen we zelf ook onze verantwoordelijkheid. Titia Schutten, manager van het KPMG Corporate Responsibility (CR) Team, vertelt hoe ESG de rode draad vormt in haar werk én leven.

Sustainability
Marketing & Communicatie
Algemeen

ESG bij KPMG: vier pijlers

“Voor zijn interne Corporate Responsibility-strategie heeft KPMG ESG vertaald naar vier pijlers”, legt Titia uit. “Planet staat voor de impact op het milieu. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar ons reisgedrag, wagenpark, kantoren en onze inkoop. People gaat over mensenrechten en sociale impact. Dat vertaalt zich in diversiteits- en inclusiebeleid, veiligheid op het werk en de bedrijfscultuur. Prosperity gaat over hoe we iets terug kunnen doen voor de wereld om ons heen. Een mooi voorbeeld daarvan is het KPMG Jan Hommen Scholarship, waarmee we elk jaar een aantal talentvolle mbo-studenten ondersteunen in hun ontwikkeling. Dat doen we met coaching, training en een studiebeurs. Governance is de paraplu; hoe sturen we alles aan en hoe rapporteren we over onze impact? Ik ben verantwoordelijk voor de CR-strategie. Afhankelijk van de pijler, werk ik nauw samen met bijvoorbeeld HR voor het diversiteits- en inclusiebeleid, het facilitair bedrijf voor onze kantoren of procurement voor onze inkoop.”

Over Titia

Titia Schutten is manager van het Corporate Responsibility team en werkt – met een uitstapje van een jaar – zeventien jaar bij KPMG. Ze startte op de afdeling Pursuits & Insights en stapte vijf jaar geleden over naar het Corporate Responsibility Team, waar ze sinds anderhalf jaar de leiding heeft. “KPMG-collega’s zijn altijd positief-kritisch. Dat vind ik fijn, want zo blijf ik uitgedaagd om na te denken over hoe dingen beter kunnen.”

Duurzame inzet voor een betere wereld

Duurzaamheid hoort bij Titia’s leven. Ze vindt het belangrijk om positieve impact te maken op het klimaat en de maatschappij. Dat dit ook in haar werk terugkomt, vindt ze een grote plus van werken bij KPMG. “Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere en eerlijkere wereld. Met al hun kennis, kunde en middelen kunnen bedrijven veel positieve impact maken.” Naast haar werk bij KPMG zit Titia daarom ook in het bestuur van UN Global Compact Netwerk Nederland: een netwerk dat organisaties ondersteunt om duurzaamheidsverplichtingen om te zetten in acties. Titia: “Voor mij is dit een mooie manier om ook buiten KPMG-kennis en ervaring uit te wisselen. Samen bereiken we meer!”

Met hun verschillende visies houden collega’s mij scherp. En dat maakt van mij een betere duurzaamheidsprofessional.

Titia Schutten, manager Corporate Responsibility

Veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Titia maakte de overstap van Sales naar Corporate Responsibility en klom snel op tot teammanager. “Ik krijg veel ruimte om mezelf te ontwikkelen. Met opleidingen en trainingen en coaching on the job. En in mijn dagelijkse werk heb ik positief-kritische collega’s om mij heen die mij uitdagen met dilemma’s over duurzaamheid. Bijvoorbeeld over minder vaak het vliegtuig nemen om klanten te bezoeken versus het belang van persoonlijk contact. Of de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark. Uiteindelijk zitten we in een transformatie; het gaat om een cultuurverandering en dus om mensen. Met hun verschillende visies houden collega’s mij scherp. En dat maakt van mij een betere duurzaamheidsprofessional.”

Iedereen krijgt te maken met ESG

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) maakt ESG nog relevanter. Deze Europese richtlijn verplicht ondernemingen te rapporteren over hun duurzaamheid. Titia: “Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Binnen onze eigen organisatie én bij klanten. De uitdagingen worden groter. Maar ik ben ervan overtuigd dat het ons verder helpt. Sterker nog: de nieuwe generatie medewerkers wil in hun werk hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Als bedrijf of werkgever kun je dus niet achterblijven!”

Werken in ESG

Ben je benieuwd hoe jij bij KPMG kunt meewerken aan de verandering? Ontdek de mogelijkheden voor een impactvolle carrière met onze boeiende ESG-vacatures.

Bekijk vacatures      Discover life at KPMG

Laat je ook inspireren door onze andere blogs

Impact maken als ESG-ambassadeur bij KPMG

Casper van Teffelen, salesmanager voor KPMG Sofy, is één van onze ESG-ambassadeurs. Hij vertelt hoe hij collega’s inspireert duurzame stappen te zetten.

People & Change brengt veranderingen van papier naar praktijk

Corlien, manager van het People & Change Team vertelt hoe KPMG organisaties kan helpen om hun medewerkers mee te kriijgen in de duurzame verandering.

Duurzaamheidsspecialist worden met de ESG Academy

Middels de ESG Academy worden collega's binnen KPMG opgeleid tot duurzaamheidsprofessionals. Gino Been, auditor Financial Services, doorliep de ESG Academy en deelt zijn ervaringen.