Nederland weerbaar maken voor cyberdreigingen tijdens de Overheidsbrede Cyberoefening
Nederland helpen voorbereiden op een cybercrisis en tegelijk je carrière vormgeven? Bij KPMG kan het! Zo werken Kim van Assendelft, Manager Cyber & Privacy, en Jochem Goudsmit, Cyber Strategy & Risk Consultant voor het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een Overheidsbrede Cyberoefening. Met als doel: Nederland weerbaard maken voor cyberdreigingen. Lees hoe Kim en Jochem met hun werk impact maken voor Nederland én hoe zij stappen zetten in hun carrière.
Overheidsbrede Cyberoefening
Al zes jaar op rij organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Overheidsbrede Cyberoefening met als doel Nederland weerbaar maken voor cyberdreigingen. Op 3 november 2025 wordt het alweer de zevende keer. Kim en Jochem werken aan het scenario en de invulling van de oefening voor deze dag. Kim: “Vanuit KPMG doe ik nu voor het derde jaar mee. Vorig jaar was ik als projectmanager verantwoordelijk voor de hele oefening – van het ontwikkelen van het scenario tot en met stakeholdermanagement. Dit jaar ondersteun ik waar nodig. De Overheidsbrede Cyberoefening is een evenement met grote maatschappelijke waarde, waarin we samen met het ministerie, ICTU en SPITZ een levensechte cyberoefening simuleren. Zo bereiden we meer dan 100 overheidsorganisaties, waaronder gemeentes, waterschappen en provincies, voor op actuele cyberdreigingen.”
De samenwerking met al deze partijen én de omvang maken dit event echt uniek. Het krijgt veel exposure en deelname is gratis voor medewerkers van overheidsorganisaties.
Jochem - Cyber Strategy & Risk Consultant
Unieke samenwerking
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ICTU – een onafhankelijke projectenorganisatie die de overheid vooruithelpt in digitalisering – opdracht gegeven voor het event. ICTU heeft de eventorganisatie uitbesteed aan SPITZ congres & event en het scenario en de invulling van de oefening aan KPMG. Jochem: “De samenwerking met al deze partijen én de omvang maken dit event echt uniek. Het krijgt veel exposure en deelname is gratis voor medewerkers van overheidsorganisaties. Mijn taak is om het scenario te bedenken. Hiervoor volg ik relevante ontwikkelingen binnen cybercrime en cybersecurity. Zo gebruik ik de rapportages van Het Nationaal Cyber Security Centrum en het World Economic Forum over actuele trends en dreigingen, bestudeer ik nieuwe wetgeving – bijvoorbeeld over de meldplicht van incidenten – en kijk ik wat er speelt op het gebied van AI. Al deze input verwerk ik tot een oefening met leerdoelen in spelvorm. Ik stem dit af met belanghebbenden en kennishouders om te valideren of het bedachte scenario realistisch en nuttig is voor de deelnemers.”
Het gaat om de veiligheid van Nederland
Het team van Kim en Jochem startten begin dit jaar al met de voorbereidingen voor het event. Het wordt dan ook een leerervaring met veel dynamiek, veel deelnemers én grote impact. Kim: “Op een laagdrempelige en leuke manier stellen we overheidsorganisaties in staat om een beter begrip te krijgen van de dynamiek en de complexiteit van digitale dreigingen. Ze gaan de noodzaak zien om goed voorbereid te zijn op een échte crisis. Na afloop hebben organisaties een beter beeld van wat er van hen wordt verwacht in ‘the heat of the moment’. Belangrijk, want gemeentes en andere overheidsorganisaties staan in dienst van inwoners, belastingbetalers en uitkeringsgerechtigden. Het gaat dus om de digitale veiligheid van heel Nederland. En wij dragen eraan bij om die te versterken.”
Met ons werk dragen we bij aan de digitale weerbaarheid van Nederland.
Kim - Manager Cyber & Privacy
Snoepwinkel: van alles wat proeven
In de Overheidsbrede Cyberoefening komt voor Kim en Jochem alles samen: de samenwerking met veel verschillende partijen, de inhoud op het vlak van cybersecurity én de kans om impact te maken voor de samenleving. Los van de opdracht zijn Kim en Jochem erg te spreken over de carrièrekansen die ze krijgen bij KPMG. Kim: “Je leert hier zo veel in korte tijd. Je maakt kennis met veel verschillende organisaties, collega’s en vakgebieden en vanaf dag één werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Collega’s vergelijken KPMG wel eens met een snoepwinkel: je kunt hier van alles ‘proeven’ en zelf ontdekken waarin je je verder wilt ontwikkelen. Zo heb ik mezelf ontwikkeld tot Development Manager. Dat houdt in dat ik HR-verantwoordelijk ben voor zes collega’s. Ik stel een jaarplan met ze op, kijk mee in hun performance en help ze vooruit in hun carrière.”
Bootje varen en dineren op de Euromast
Ook Jochem maakt graag gebruik van de ontwikkelkansen die ‘snoepwinkel’ KPMG hem biedt. Zo werkt hij voor verschillende klanten in allerlei sectoren én draagt hij bij aan maatschappelijke initiatieven, bijvoorbeeld door het organiseren van de Cyber Safe Day. “Dat is een initiatief om kinderen op middelbare scholen digitaalvaardiger te maken. Ik heb daarvoor zelf voor de klas van mijn moeder – die docent is – gestaan. Met een deepfake van mijn moeder die in een video vertelde dat de kinderen vrij zijn omdat zij op vakantie is, heb ik ze op een prikkelende manier bewust gemaakt van de mogelijkheden en risico’s van AI.” Naast het werken aan opdrachten en hun persoonlijke ontwikkeling, is er ook nog tijd voor gezelligheid. Jochem: “Als we op kantoor zijn, lunchen we altijd samen met ons team en iedere vrijdag is er een borrel op kantoor. Aan het begin van het jaar hadden we een nieuwjaarsdiner op de Euromast, vorige maand gingen we bootje varen met collega’s en in september gaan we op stedentrip met het team.”
Let’s meet!
Wil jij ook graag werken aan dit soort casussen op het gebied van Cyber & Tech Law? Bij KPMG kom je te werken in een open en informele cultuur. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheid én de vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Zowel professioneel als persoonlijk. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden om te werken in een van onze teams of wil jij meer weten over onze teams?