Overslaan en naar de inhoud gaan

Culturele diversiteit binnen KPMG vieren en meetbaar maken

Rachida Lakhal is actief in het cultural diversity netwerk van KPMG. Zij zet zich samen met zes andere collega’s in voor culturele diversiteit binnen KPMG.

Algemeen

Diversiteit vieren én op de agenda zetten

Rachida vertelt: “We organiseren culturele events zoals Ramadan doe-mee dag en International Day. Normaal gesproken vieren we dat samen op kantoor, maar dit jaar vonden alle evenementen online plaats. Daarnaast bloggen we intern regelmatig over culturele feestdagen met collega’s van diverse achtergronden. Collega’s vertellen dan zelf over hun feestdagen zoals Diwali, Chinees Nieuwjaar en Kerst. De blogs gaan ook over actuele onderwerpen zoals black lifes matters. Tijdens het interne event Courageous Conversations gingen we wereldwijd met andere collega’s in gesprek over rassenongelijkheid.”

En dat is zeker niet het enige, het cultural diversity netwerk zet zich ook in voor het beleid met betrekking tot culturele diversiteit. “We schrijven beleidsvoorstellen voor de Raad van Bestuur, deze voorstellen kunnen gaan over het HR beleid of indicatoren (KPI’s) om diversiteit aan de top te meten. Naar aanleiding van ons advies is het mogelijk geworden om de vrije dag van Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag om te ruilen naar een feestdag naar keuze. Zo kunnen collega’s vrij nemen voor een feestdag die voor hen belangrijk is.”

Cross mentoring programma

Het cultural diversity netwerk is ook onderdeel van een cross mentoring programma georganiseerd door Talent naar de Top. “Talenten die (assistent) manager zijn en een culturele achtergrond hebben, worden doen mee als mentee en worden gekoppeld aan een mentor buiten KPMG. En partners en directors doen vanuit KPMG mee als mentor, en worden gekoppeld aan een mentee buiten KPMG. Het doel van het programma is om van elkaar te leren maar ook om elkaar te inspireren om je carrière succesvol te maken. En met dit programma dragen we bij aan onze ambities om de culturele diversiteit op leiderschapsniveau te vergroten.”

Trots

Er is genoeg om trots op te zijn; “We zijn trots op het bewustzijn dat wij hebben gecreëerd rondom de culturele achtergronden van collega’s en wat dit voor hen betekent. Dit hebben we onder andere bereikt door het bloggen en het organiseren van de culturele evenementen. Vorig jaar deden er ongeveer 250 collega’s mee aan de Ramadan doe-mee dag die fysiek plaatsvond. Ook zijn we trots op de KPI’s die wij hebben opgesteld voor diversiteit aan de top, op het niveau van directors en partners. Deze zijn opgenomen in het beleid van KPMG.”

Rachida sluit af; “Op dit moment werken we aan een initiatief waarbij directors en partners gecoacht worden in het onderkennen van hun eigen (onbewuste) vooroordelen. En we werken aan een plan om de culturele diversiteit binnen KPMG te kunnen meten. Daarmee kunnen we nog gerichter werken aan de KPI’s die gesteld zijn en bijdragen aan een inclusieve cultuur binnen KPMG. Waar een doel is, is een weg!”