Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij KPMG People & Change breng je veranderingen van papier naar praktijk

Bij KPMG help je organisaties stappen maken naar een duurzamere en socialere wereld. Bijvoorbeeld met advies over Environmental, Social en Governance (ESG) en met Sustainability Reporting & Assurance. Om hierin te slagen is het belangrijk om organisaties en hun medewerkers mee te krijgen in de duurzame verandering. Corlien Verkerk, manager van het People & Change Team, vertelt hoe KPMG organisaties hierbij kan helpen.

People & Change
Algemeen

Het belang van People & Change

Corlien: “Om organisaties en hun medewerkers mee te krijgen in duurzame verandering, staat het People & Change Team van KPMG klaar. Dit team focust op de menselijke kant bij grote veranderprocessen. Denk aan bedrijfssplitsingen, fusies en digitale transformaties. En dus ook de verandering naar een duurzame en sociaal-ethische organisatie. Het People & Change Team creëert bewustwording in organisaties en begeleidt medewerkers in gedragsverandering.

Impactvol werk voor een betekenisvolle toekomst

Corlien: “Als vooraanstaand consultancybureau hebben we een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met alle kennis en expertise die we in huis hebben, moeten we ons inzetten voor een betere wereld. Ik vind het mooi dat we met onze kennis van ESG opdrachtgevers kunnen helpen. En het geeft collega’s binnen KPMG voldoening om werk te doen dat er écht toe doet. Zo maken we samen het verschil.” 

Hoe helpt het People & Change Team bij ESG?

Corlien: “Onze collega’s van andere afdelingen – de inhoudelijke experts – helpen opdrachtgevers bij het ontwerpen van hun strategie – bijvoorbeeld voor een digitale transformatie, een bedrijfsafsplitsing of ESG-transitie. De people & change-experts zijn betrokken om de medewerkers van de organisatie mee te krijgen in de verandering en de plannen van papier naar praktijk te brengen. Van begin tot eind. Dat doen we bijvoorbeeld met leiderschapsalignment; het leiderschap op één lijn krijgen, het creëren van bewustwording, het opstellen van het veranderverhaal en het voorbereiden van medewerkers op hun nieuwe rollen en verantwoordelijkheden.”

Over Corlien

Corlien studeerde Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en koos ervoor om twee masters te doen: de master Klinische Psychologie én de master Business Administration Change Management. Na een stage als klinisch psycholoog waarin ze een-op-een cliënten begeleidde, volgde in 2017 een stage bij het People & Change Team van KPMG. Corlien: “De psychologie van groepen en het meekrijgen van mensen in veranderingen sloten perfect aan op mijn opleiding. Na mijn stage hier ben ik niet meer weggegaan. Ik heb bij KPMG oneindige leermogelijkheden. En ik kan een positieve impact maken door organisaties te begeleiden op weg naar een duurzamere wereld.”

Ik vind het mooi dat we met onze kennis van ESG opdrachtgevers kunnen helpen bij duurzame verandering. En het geeft collega’s binnen KPMG voldoening om werk te doen dat er écht toe doet.

Corlien Verkerk, manager People & Change Team

Bij iedere organisatie past een ander veranderverhaal

De veranderstrategie die People & Change voorstelt, verschilt per organisatie. Veranderingen in organisaties begeleiden gaat uiteindelijk om gedragsverandering bij individuen. De kunst is om per verandering te kijken wat die gedragsverandering dan precies inhoudt en om vervolgens zo effectief mogelijk interventies te ontwerpen. Het is daarbij nodig dat er één gedeeld beeld bij succes is, in de vorm van een veranderverhaal. Corlien: “Iedere organisatie heeft verschillende collega’s en drijfveren. Daar spelen we op in met een effectief en passend veranderverhaal. Zo’n verhaal kan een mooi toekomstbeeld zijn. Bijvoorbeeld: door ons in te zetten voor duurzaamheid hebben generaties na ons ook nog een goed leven. Maar het veranderverhaal kan ook wat dwingender zijn. Bijvoorbeeld: als we niets aan duurzaamheid doen, haken aandeelhouders af of verliezen we van de concurrent. We helpen onze opdrachtgevers om hun eigen verhaal op te stellen en hierover met elkaar in gesprek te gaan.”

ESG-transitie laten slagen met een innovatieve benadering

“Om de verandering vervolgens te laten slagen, moeten we het mensen makkelijk maken.  We zijn voortdurend op zoek naar innovatieve benaderingen om gedrag plezieriger en eenvoudiger te maken. Passend bij de doelgroep én in stapjes. Binnen onze eigen organisatie werken we bijvoorbeeld met simpele challenges om bewustwording te creëren: neem vaker de trap, doe deze maand iets voor je buur, doe mee aan een kledingruil. Dit soort interventies gaan we ook bij opdrachtgevers toepassen. Dat maakt het behapbaar én leuk!”

Veranderingen van papier naar praktijk brengen

“Geen verandering is hetzelfde. Dus niets staat van tevoren vast. We doen alles wat nodig is voor een volgende stap. Net als een psycholoog kijken we wat er speelt, stellen een diagnose en begeleiden de organisatie en medewerkers naar de volgende stap. Natuurlijk altijd in nauwe samenwerking met de organisatie. Zo brengen we de verandering van papier naar de praktijk.”

Werken in ESG

Ben je benieuwd hoe jij bij KPMG kunt meewerken aan de verandering? Ontdek de mogelijkheden voor een impactvolle carrière met onze boeiende ESG-vacatures.

Bekijk vacatures      Discover life at KPMG

Laat je ook inspireren door onze andere blogs

Impact maken als ESG-ambassadeur bij KPMG

Casper van Teffelen, salesmanager voor KPMG Sofy, is één van onze ESG-ambassadeurs. Hij vertelt hoe hij collega’s inspireert duurzame stappen te zetten.

Samenwerken aan een duurzame wereld

Titia Schutten, manager van het Corporate Responsibility Team, vertelt hoe ESG de rode draad vormt in haar werk én leven. Ze vindt het belangrijk om positieve impact te maken op het klimaat en de maatschappij.

Duurzaamheidsspecialist worden met de ESG Academy

Middels de ESG Academy worden collega's binnen KPMG opgeleid tot duurzaamheidsprofessionals. Gino Been, auditor Financial Services, doorliep de ESG Academy en deelt zijn ervaringen.