Werken bij Sustainability Reporting & Assurance
Bij KPMG werk je aan de wereld van morgen. Een wereld waarin bedrijven zich meer en meer moeten verantwoorden voor hun impact op de omgeving en de samenleving. Daarom lopen we nu al voorop in geïntegreerde verslaglegging. Met gebruik van innovatieve tools, zoals een AI-gebaseerde sentimentanalyse. Miele van Vuuren en Ciaran Robbins zijn respectievelijk senior manager en manager bij KPMG Sustainability Reporting & Assurance. Zij vertellen over het werken in een zich snel ontwikkelend vakgebied.
Sustainability Reporting & Assurance: wat houdt het in?
Overheden, aandeelhouders en andere stakeholders rekenen organisaties steeds vaker af op niet-financiële prestaties – vooral op het vlak van ESG (Environmental, Social & Governance). Met de nieuwe CRSD-richtlijn moeten vanaf 2024 veel bedrijven zelfs een assurance verkrijgen. Dat betekent ook cijfermatig onderbouwen en op een correcte manier toelichten. Net als bij financiële verslaglegging. Zo wordt sustainability meer en meer het terrein van auditors.
Wil jij werken in Audit & Assurance bij KPMG?
Over Miele en Ciaran
Miele van Vuuren is senior manager Sustainability Reporting & Assurance en begon in 2014 – net als haar zus – bij KPMG in haar geboorteland Zuid-Afrika. In 2017 kwam Miele voor 6 maanden naar Nederland. Dacht ze. Inmiddels is het bijna 7 jaar. Na jaren in financial audit te hebben gewerkt, wilde Miele iets anders, maar wél bij KPMG. Het werd Sustainability, waar ze zich nu helemaal op haar plek voelt. “Ik voel echt een purpose in mijn werk, en het is mooi om met een team door te ontwikkelen in een nieuw vakgebied.”
Ciaran Robbins is collega van Miele en manager Sustainability Reporting & Assurance. Hij begon in 2013 direct vanuit de middelbare school als junior trainee, en voelt zich auditor in hart en nieren. Toch wilde hij graag nog meer maatschappelijke relevantie in zijn werk. Daarom ging hij op onderzoek uit, sprak mensen, volgde lezingen én ontdekte zo hoe belangrijk ESG voor accountancy wordt. “KPMG bleek al hele mooie dingen op dit vlak te doen. Mijn auditervaring en de accountancyopleiding die ik nu afrond, kan ik hier bovendien heel goed gebruiken.”
Ik voel echt een purpose in mijn werk, en het is mooi om met een team door te ontwikkelen in een nieuw vakgebied.
Miele van Vuuren, senior manager Sustainability Reporting & Assurance
Het belang van Sustainability Reporting & Assurance
De druk op bedrijven om te rapporteren over ESG-prestaties neemt toe. Door regelgeving en bijvoorbeeld klanten, investeerders, leveranciers en werknemers die meer geïnteresseerd zijn geraakt in niet-financiële data. Ciaran: “Stakeholders willen inzicht in de impact van de bedrijfsvoering op de omgeving. Ze stellen ook hogere eisen. Bijvoorbeeld vanwege risico’s, zoals boetes en reputatieschade in de keten.” Hoe dat inzicht wordt gegeven, lijkt volgens Miele en Ciaran sterk op financial auditing. Miele: “Zowel financiële als niet-financiële informatie bestaat uit cijfers en tekst, maar zij hebben elk een andere inhoud. De ESG-auditing loopt parallel aan het normale financial auditing-proces, ook in tijd.” Ciaran: “ESG is wel veel breder. Het ene moment kijk je naar waarden in een chemisch omzettingsproces, en het andere moment naar het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Daarom is het fijn dat we veel specialisten in huis hebben, zoals in biodiversiteit en mensenrechten.”
Stakeholders willen inzicht in de impact van de bedrijfsvoering op de omgeving. Ze stellen ook hogere eisen.
Ciaran Robbins, manager Sustainability Reporting & Assurance
Divers team dat houdt van sport, bakken en goed werk
Miele en Ciaran – die elkaar bij KPMG al 6 jaar kennen – werken sinds 2022 samen in het team van Sustainability Reporting & Assurance. Daar voelen ze zich helemaal thuis. Niet alleen om de inhoud, maar ook om de mensen en de cultuur. Ciaran: “Ik werk met mensen met een heel diverse studie- of culturele achtergrond.” Miele bevestigt dat: “Denk bijvoorbeeld aan maritiem biologen, mensenrechtenspecialisten en toxicologen. En een flink deel van de collega’s is expat. Er zijn zoveel smaken en persoonlijkheden. Je verveelt je hier nooit, er is ook altijd wel iemand van wie je kunt leren.” Het team is ook nog eens sportief. Zo is er een groepje dat vaak samen hardloopt, wordt er padel gespeeld en gebolderd. Of collega's die samen naar een sportwedstrijd gaan kijken, zo heeft Ciaran met een collega een basketball wedstrijd bezocht na een dag hard werken bij een grote klant. Miele: “Maar we houden ook van lekker eten. Zo mogen Ciaran en ik graag bakken. Het is teamtraditie om beurtelings iets lekkers te bakken als we bij een klant zitten.” Ciaran: “Partners doen ook overal aan mee. Het is echt een fijne, open cultuur.” Miele benadrukt wel dat het óók een high-performance-cultuur is. “We willen werken voor klanten waarmee we de grootste impact op de wereld kunnen maken. Grote spelers dus. Die vragen terecht topkwaliteit. Daarnaast voelen we intrinsiek een enorme verantwoordelijkheid om het goed te doen.”
Volop ontwikkelingen in een fascinerend werkveld
Ciaran en Miele zien nog volop ontwikkelingen in hun werkveld. Miele: “Bedrijven kunnen ESG-reporting niet meer negeren. Je ziet ze nu al worstelen om voldoende mensen te krijgen voor wat er komt. Maar ook voor auditors verandert er veel.” Ciaran herkent dat: “Ik ben ook development manager voor green trainees. Green trainees werken voor 30% op financial audit en voor 70% op non-financial audit. De combinatie van beide in één functie wordt in de toekomst misschien wel de norm.”
“Ik wil hier de komende 10 jaar wel blijven”, zegt Ciaran, “en nog meer leren over ESG van onze experts.” Ook Miele wil niet weg. “Het is echt een fascinerende omgeving om in te werken. Je bent onderdeel van een ontwikkeling die zich op dit moment ontvouwt. Persoonlijk zie ik mij de komende periode vooral groeien in mijn leiderschapsrol als development manager. Zorgen dat de teamleden getraind en aangehaakt zijn om de snelle veranderingen goed op te pakken.”