Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan innovaties in de audit

Werken bij KPMG is werken aan vernieuwing. Ruim honderd IT-auditors en -specialisten van de afdeling Digital Assurance & Innovation werken dagelijks aan de automatisering van routinematige taken en processen. En maken met kunstmatige intelligentie (AI) en datatechnologie de controles van jaarrekeningen steeds beter en makkelijker. Tessa Abma vertelt over haar werk als productowner bij Digital Assurance & Innovation.  

Audit
IT assurance
Sustainability

Innovaties in de audit: wat houdt het allemaal in?

Tessa en andere collega’s van Digital Assurance & Innovation zetten zich iedere dag in voor het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologie bij de controles van financiële informatie. Steeds vaker maken ze daarbij slim gebruik van data-analyses. Bijvoorbeeld om een complete datapopulatie te controleren, of slimme toepassingen van algoritmes te bedenken. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld hoe AI het controleproces kan verbeteren. Nu al kunnen ze, dankzij AI, boekingen met twijfelachtige trefwoorden markeren of een ongewoon hoog aantal journaalposten herkennen. Dit alles geeft klanten meer inzicht én zorgt voor maximale betrouwbaarheid.

Wil jij werken in Audit & Assurance bij KPMG?

Bekijk vacatures

Over Tessa

Tessa Abma is productowner bij Digital Assurance & Innovation. Haar carrière bij KPMG begon in 2015 met een stage voor haar bachelor Business Administration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze groeide door tot supervisor, en na 3,5 jaar stapte ze over van accountancy naar innovatie. “Van puzzelen met data word ik blij. Dat ik voor Digital Assurance & Innovation digitale oplossingen mag ontwikkelen waar auditors controles mee doen, vind ik geweldig!”

Groeien van auditor naar product owner

Tessa Abma maakte de switch van Audit naar innovatie. Ze werkt in een intern innovatieteam dat de tools en oplossingen ontwikkelt die auditteams gebruiken voor hun klanten. Tessa: “Begin 2021 begon ik bij Digital Assurance & Innovation, een startende afdeling waar we werken met development, techniek en data. Data is echt mijn ding. Ik word blij van het omzetten van ruwe data in bruikbare informatie. In deze functie zit ik dus helemaal op mijn plek. Mijn kennis van het auditvak komt natuurlijk goed van pas om innovaties in auditing te ontwikkelen. Ik had nooit gedacht dat ik van accountancy naar data kon groeien. Alles draait natuurlijk om audit, maar KPMG is zo groot, met zo veel afdelingen, functies en rollen; je kunt onderzoeken wat je leuk vindt en hoe je past binnen de organisatie.”

Ik had nooit gedacht dat ik van accountancy naar data kon groeien.

Tessa Abma, Product owner Digital Assurance & Innovation

Werken aan digitalisering

Als productowner en projectmanager houdt Tessa de doelen die ze met het team hebben afgesproken in de gaten. Ze zorgt voor het vormgeven van nieuwe tools en haalt input op bij de ‘users’. Ze werkt samen in een hecht team van experts die ieder vanuit hun eigen achtergrond een bijdrage leveren. Zo bouwt bijvoorbeeld de developer het concrete plan en zorgt de quality assurance-tester dat de tools tussen ontwikkeling en deployment worden getest. Een statistiek expert en een AI-expert voegen vanuit hun expertise hun kennis en kunde toe aan het team. Elke woensdag komt het team samen. “Die vaste woensdag samen is heilig. Dan werken we met elkaar full focus aan het project. Voor de rest zijn we vrij in hoe we ons werk inrichten. Iedereen gaat goed met die vrijheid om, we zijn allemaal professioneel genoeg om goede afspraken met elkaar te maken.”

Informele en sociale organisatiecultuur

“Die professionele werkhouding van collega’s vind ik fijn. Iedereen is echt goed in communiceren, weet wat een professionele cultuur inhoudt en hoe je je gedraagt. Je weet dus wat je aan elkaar hebt en dat maakt het prettig samenwerken. Tegelijk is de sfeer hier informeel en sociaal. We hebben altijd wel wat te bespreken met elkaar – ook over andere dingen dan werk. Vanmorgen nog, na een meeting over een kwaliteitsbeoordeling, vroeg een collega of ik vanavond mee ga poolen. Leuk!”

In de toekomst: nóg meer waarde toevoegen

En hoe de toekomst eruitziet voor KPMG? Dat valt – ondanks alle nieuwe technologie –

natuurlijk niet te voorspellen. Maar Tessa gaat ervan uit dat we nog sterker groeien naar een datadriven audit, zodat we dankzij slimme technologie als auditor nog meer waarde kunnen toevoegen voor onze klanten. “Nu gaat er vaak veel tijd en aandacht naar het uitvoeren van analyses. Door processen te automatiseren, maken we dat onderdeel efficiënter en kan de auditor meer energie steken in conclusies en beoordelingen.”

Over haar eigen toekomst bij KPMG zegt Tessa: “Ik heb het hier nog heel erg naar mijn zin, want ik ben nog lang niet uitgekeken op data. Wél zou ik het leuk vinden om ooit wat te doen bij onze afdeling ESG & Sustainability Services. Auditing in duurzaamheid is nog vrij jong, en er is nog weinig data beschikbaar. Het lijkt mij superinteressant om daar later iets mee te gaan doen!”

Wil jij ook werken aan de audit van de toekomst?

Bekijk vacatures