Vitaliteit bij KPMG: In gesprek met Ashley Groeneveld
Vanaf 5 september is het weer Vitality Week bij KPMG. Bij KPMG vinden we de well-being van onze collega's heel belangrijk. Daarom werken we continu aan een gezonde werkomgeving, op kantoor én thuis. Maar wat betekent vitaliteit eigenlijk? En hoe gaan we hier mee om op de werkvloer? We gaan in gesprek met Ashley Groeneveld, adviseur vitaliteit bij KPMG.
Wat is jouw rol bij KPMG?
"Mijn rol binnen KPMG is adviseur vitaliteit. Binnen deze rol ben ik verantwoordelijk voor het vitaliteitsaanbod voor al onze medewerkers. Denk daarbij aan alle workshops die we aanbieden, het organiseren van een vitaliteitsweek, adviseren over -en implementeren van nieuwe oplossingen en regelingen met betrekking tot vitaliteit, of het managen van een project omtrent psychologische veiligheid."
Wat betekent vitaliteit voor jou als persoon?
"Vitaliteit betekent voor mij dat je goed in je vel zit en in balans bent op vier belangrijke aspecten die je welzijn beïnvloeden: mentaal welzijn, fysiek welzijn, sociaal welzijn en spiritueel welzijn. Je mentale welzijn heeft alles te maken met je eigen mindset, persoonlijkheid en gedrag. Fysiek gaat over je lichaam en leefstijl. Sociaal welzijn over de omgeving waarin jij je begeeft, denk aan thuis maar ook op het werk. En het spiritueel welzijn gaat over je eigen talenten, drijfveren en purpose."
"Uit onderzoek van Stephen Covey blijkt dat deze vier aspecten met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Zit je mentaal niet zo lekker in je vel dan heeft dat ook invloed op de andere drie aspecten en vice versa."
Wat doe jij zelf om vitaal te zijn?
"Zelf probeer ik op alle vier die aspecten bewust te blijven van wat ik nodig heb en balans aan te brengen. Dat betekent voor mij soms heel simpel: keuzes maken. Als ik bijvoorbeeld een drukke week heb op werk dan kies ik ervoor die week minder sociale activiteiten te ondernemen, maar juist wel te blijven sporten en vice versa. Daarnaast ben ik heel open over hoe ik in mijn vel zit, dus ik praat daarover met vrienden en collega’s. Zo kunnen anderen daar ook rekening mee houden. Soms praat ik ook wel eens met een psycholoog, hier mag de taboe echt vanaf en de drempel omlaag. Veel mensen gaan met gemak naar de sportschool of sporten voor het fysieke welzijn, en ik denk dat veel mensen er bij gebaat zouden zijn als ze regelmatig eens met iemand praten, ook met een psycholoog. Het mooie is dat KPMG je hier ook op verschillende manieren bij ondersteunt. Dat ik daar een actieve rol in mag hebben, geeft mij ontzettend veel energie en draagt bij aan mijn persoonlijke purpose: stress en een burn-out bij mensen voorkomen."
Wat betekent vitaliteit op de werkvloer?
"Vitaliteit op de werkvloer kan heel veel betekenen. Neem je genoeg rustmomenten gedurende de dag? Of sta je continu aan en zit je achter een laptop geplakt? Kun en durf je jouw grenzen uit te spreken als je er extra werk bij krijgt terwijl dat eigenlijk niet uitkomt? Durf je vragen te stellen aan je collega’s en er met elkaar over in gesprek te gaan als je eigenlijk teveel stress hebt? Maar het is ook: voel ik me veilig in mijn team, bij mijn leidinggevende? Mag ik zeggen wat ik denk, mag ik het ergens niet mee eens zijn, mag ik fouten maken? Vitaliteit is voor iedereen anders, want die balans op die vier aspecten (fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel) is voor iedereen anders. Daarom is het open gesprek daarover voeren enorm belangrijk. Wat heb jij nodig?"
Is er ooit een moment geweest in je leven dat je het gevoel had dat je niet in je kracht stond? Wat heb je toen gedaan om je vitaliteit in balans te brengen?
"Absoluut. Gelukkig is het lichaam en de geest heel veerkrachtig. Je kunt vaak veel meer aan dan dat je zelf denkt. In één van mijn vorige banen heb ik zelf gemerkt hoe groot de impact is op jou als persoon is als je vitaliteit niet in balans is. Een onveilige werksituatie zorgde ervoor dat mijn vitaliteit behoorlijk onder druk kwam te staan. Wat ik toen heb gedaan is mijn grenzen heel duidelijk aangegeven. Ik vond dat toen heel spannend om te doen, ik was onzeker en bang. Gelukkig had ik een goed vangnet. Dit drijft mij om vitaliteit niet alleen voor mezelf in balans te brengen, maar ook voor de collega's bij KPMG."
Ik zou het mooi vinden als welzijn een onderwerp van elk gesprek mag zijn. Dat we meer bij elkaar inchecken hoe het echt gaat, écht het gesprek voeren, en niet standaard gaan voor het antwoord ‘goed’.
Ashley Groeneveld, Adviseur Vitaliteit
Wat doet KPMG op het gebied van vitaliteit?
"KPMG doet zoveel op het gebied van vitaliteit! Ik ben trots dat ik hier werk en hieraan mag bijdragen. Zo organiseren we bijvoorbeeld maandelijks verschillende workshops en trainingen op het gebied van vitaliteit of persoonlijke ontwikkeling, een jaarlijkse vitaliteitsweek met gave events en sprekers. We hebben een fitnessregeling en een vitaliteitscentrum op het kantoor in Amstelveen. We bieden veel mentale ondersteuning met behulp van coaching of psychologen en mindfulness. We hebben ergonomiecoaches in huis, bieden een preventief medisch onderzoek, we hebben vertrouwenspersonen, een klachtencommissie en mediators etcetera."
Zie je een verschil in de behoeften tussen starters en meer ervaren collega's?
"Ik denk niet dat er geen groot verschil zit in behoeften tussen starters en meer ervaren collega's. Dat hangt denk ik af van andere individuele factoren, maar we zien wel dat young professionals veel waarde hechten aan een goede werk-privé balans en meer purpose-driven willen werken. Maar ook dat, geloof ik, kan per individu verschillen, iedereen heeft daarin andere behoeften. Daarom proberen we een zo’n breed mogelijk aanbod aan te bieden."
KPMG organiseert ieder jaar de Vitality week, wat houdt dat precies in?
"De Vitality Week is een week vol inspiratie, bewustzijn en ervaring met vitaliteit. We organiseren verschillende events die alle aspecten van vitaliteit raken. Vorig jaar moest het vanwege corona online dus hebben we ingezet op inspirerende sprekers als Erik Scherder en Ben Tiggelaar, dit jaar zetten we meer in op de beleving. Veel workshops waarbij collega’s aan de slag gaan, zelf gaan voelen en ervaren. Ons programma van dit jaar is wel echt heel tof geworden en ben ik super trots op. Het is heel divers en er is voor ieder wat wils."
Zijn er nog dingen die jij graag zou willen doen bij KPMG als het gaat om vitaliteit? Wat vind jij belangrijk daarin?
"Er zijn zoveel mooie dingen die we nog kunnen doen. We zetten nu veel meer in op het aspect 'sociaal welzijn' en zijn een project gestart omtrent psychologische veiligheid. Daarnaast mag het aspect 'spiritueel welzijn' nog meer belicht worden. Het klinkt wat zweverig, maar we zien dat collega’s zich steeds meer bezig houden met zingeving en purpose. Daarnaast zou ik het mooi vinden als welzijn gewoon een onderwerp van elk gesprek is, met je collega's en met je leidinggevende. Dat we meer bij elkaar inchecken hoe het echt gaat, het echte gesprek voeren, en niet standaard gaan voor het antwoord ‘goed’ en door op de inhoud. Een quote van Frank Schaper, een trainer die we vaker inzetten voor teams over het thema stress en energy: Stress and fatigue may come with the job, but they are not taboo subjects. Talk about it, discuss problems, ask for help, offer help. You may have to do it yourself, but you do not have to do it alone."
Waar kloppen collega's het meest bij jou voor aan?
"De meeste vragen krijg ik over mentale ondersteuning bij werkdruk en stressklachten, en dat op individueel maar zeker ook op teamniveau."
Als jij collega's één tip zou mogen geven hoe zij kunnen zorgen voor energie en kracht waarmee ze emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan, wat zou je dan zeggen?
"Sta stil bij wat jou energie geeft, schrijf jouw self-care non-negotiables op, hang dat ergens op waar je het vaak ziet en commit jezelf dagelijks tot 2 self-care non-negotiables! Maak een prioriteit van jezelf en je dagelijkse self-care, wacht niet op je vakantie. Mijn non-negotiables zijn: sporten, 8 uur slaap, 2 liter water, mediteren, tijd met mijn partner of vrienden, tijdens de werkdag wandelen met de hond."
A self-care non-negotiable is an intentional choice of firmly deciding (without debate) to do what you need to ensure you are completely taken care of. Bron: 30 Self-Care Non-Negotiables for a Calmer You | YogiApproved.com