Solliciteren voor het Audit & Assurance traineeship, hoe kan ik me voorbereiden op een eerste gesprek?
Je bent (bijna) afgestudeerd en op zoek naar je eerste echte ‘volwassen baan’. Misschien heb je wel een leuke startersfunctie op het oog, of heb je interesse in het KPMG Audit & Assurance traineeship. Maar hoe kan jij je nou goed voorbereiden op een eerste sollicitatie gesprek? Wij vragen het Céline, campus recruiter van KPMG.
Céline werkt sinds 1,5 jaar als campus recruiter bij KPMG. Samen met de andere campus recruiters interviewt Céline dagelijks kandidaten die (bijna) zijn afgestudeerd voor uitdagende starters en young professionals functies binnen Audit & Assurance. “Tijdens een sollicitatie wil ik achter de match tussen beide partijen komen. Het gaat er niet alleen om of het bedrijf de kandidaat wilt aannemen, maar ook of de kandidaat wel bij het bedrijf wilt werken”. Wij vragen Céline hoe jij je kan voorbereiden op een eerste gesprek.
Waar let je op als je een CV nakijkt?
"Ik kijk als eerste naar de opleiding, sluit die ongeveer aan bij de vacature? Indien deze totaal niet aansluit bel ik altijd even op of de kandidaat wel een goed beeld heeft van de vacature. Indien de kandidaat alsnog een goed beeld heeft bij de functie en er echt voor wilt gaan, ondanks een wat afwijkende studieachtergrond, neem ik diegene zeker in procedure. Motivatie is immers het belangrijkste. Woonplaats is ook belangrijk, aangezien je natuurlijk niet wilt dat iemand solliciteert op een functie en straks twee uur heen en twee uur terug moet rijden. Verder check ik altijd de bijbanen en nevenactiveiten. Het is niet zo dat ik iemand afwijs als iemand niet zo veel naast de studie heeft gedaan, maar ik zie het wel als pluspunt als iemand al wat ervaring heeft. Daarnaast vind ik het altijd leuk om de hobby’s van de kandidaat te lezen. Ook goed om de jaartallen bij de activiteiten te zetten, op die manier krijg ik een goed beeld van de (studie)loopbaan. Ten slotte is het fijn als het cv overzichtelijk is. Het liefst niet langer dan één A4 en beperk je tot de kern. Vaak zegt een titel van een stage of bijbaan mij al genoeg."
Hoe kunnen kandidaten zich het best voorbereiden op een eerste gesprek?
"Tijdens een gesprek zoom ik vooral op twee dingen in: 1. Motivatie voor de functie en 2. Persoonlijkheid. Wat betreft de motivatie voor de functie vind ik het belangrijk dat iemand snapt waar diegene voor solliciteert. Voor een kandidaat is het dus goed om de vacature echt goed door te lezen en eventueel wat te Googelen. Natuurlijk snap ik dat niet alles in een keer duidelijk kan zijn, voel je ook vrij om daar naar te vragen. Verder is het ook goed om je in te lezen in het bedrijf, want waarom wil je specifiek bij ons werken? Naast de motivatie is persoonlijkheid voor mij ook een belangrijke pijler. En hiermee bedoel ik niet: we nemen alleen mensen aan die van bijvoorbeeld paardrijden houden. Nee, hiermee bedoel ik dat ik er graag achter wil komen hoe jij bent als persoon. Waar ben je goed in? Waar ben je minder goed in? En hoe werk je in een team? In de voorbereiding is het goed om dit bij jezelf na te gaan: Welke rol neem ik van nature aan als ik in een schoolproject zit? Of waar loop ik tegenaan in mijn bijbaan? Hoe plan ik mijn dagelijkse taken? Als je daar van tevoren over nadenkt dan hoef je niet ter plekke te graven. En vergeet niet: als recruiter hoor ik altijd graag een voorbeeld waaruit iets blijkt. Dus als je goed bent in plannen, heb je een voorbeeld waaruit dat blijkt?"
Wees vooral niet te zenuwachtig en blijf dicht bij jezelf! We horen vaak achteraf: 'jeetje dat viel eigenlijk heel erg mee'.
Céline van der Kooi, Campus Recruiter
Stel jij wel eens een ‘tricky’ vraag? Zo ja, welke vraag?
"Ik vraag altijd naar hoe je beste vriend of vriendin je zou omschrijven. Niet perse heel tricky, maar dit zet de sollicitant toch wel even aan het denken. Toch vindt iedereen het vaak een leuke vraag en hoor ik veel: goh dit ga ik eens vragen na het gesprek."
Hoe geef je als kandidaat een goed antwoord?
"Laat ik beginnen met vertellen dat er geen goede en fouten antwoorden bestaan tijdens een sollicitatiegesprek. Het enige wat niet goed is, is jezelf anders voordoen dan hoe je echt bent. Dan kan ik namelijk niet inschatten of die match er wel of niet is. Wat wel fijn is om te doen is om voorbeelden te geven bij de antwoorden die je geeft, daardoor laat je ook iets meer zien dat jij echt zo bent (en niet alleen maar opnoemt wat ik als recruiter misschien zou willen horen)."
Wat is de meest voorkomende fout die kandidaten maken in een gesprek?
"Dat je als kandidaat alleen maar denkt dat het bedrijf jou beoordeelt. Jij moet ook kritisch zijn over het bedrijf: zie jij jezelf hier werken? Voel ik mij thuis bij deze collega’s? Voor mij is een sollicitatiegesprek dan ook echt een gesprek, en geen vragenvuur."
Welke vraag vind jij leuk om te krijgen vanuit de kandidaat?
"Laatst kreeg ik de volgende vraag die ik erg grappig vond: “Hoe ziet jouw ideale lunch op kantoor eruit?”
Lunch je meestal aan je bureau (eerlijk zeggen)?
Wij hebben deze vraag meteen dan ook even aan andere KPMG'ers gesteld.
Dress to impress! Wat voor kledingadvies geef jij voor een sollicitatie gesprek?
"Ik zou je aanraden om altijd de website van het bedrijf te checken om erachter te komen wat de kledingstijl is. Tip: krijg je hier geen goed beeld bij via de website, wellicht dat het bedrijf wel wat video’s op Youtube heeft om hierachter te komen. Als je een beetje een beeld hebt bij de stijl van het bedrijf dan kan je verwachten dat de mensen die jouw interviewen er ook zo bijlopen. Je zou je daarop kunnen kleden. Toch nog twijfel? Kom dan liever iets netter dan te informeel. Wel is het allerbelangrijkste dat jij je fijn voelt in de kleding die je draagt. Je wilt natuurlijk niet dat je afgeleid wordt tijdens het interview door een irritant zittende broek die op het punt van springen staat."
Wat is de volgende stap in het sollicitatie proces?
"Bij ons bestaat de sollicitatieprocedure uit een assessment (laat dit je vooral niet afschrikken, want met een beetje oefenen is dit zeker te halen), vervolgens een gesprek met mij of een van mijn collega recruiters en daarna nog een gesprek met twee mensen van de afdeling waarvoor je solliciteert."
Heb je nog een laatste tip die je wil meegeven aan sollicitanten voor het traineeship?
"Wees vooral niet te zenuwachtig en blijf dicht bij jezelf! We horen vaak achteraf: “jeetje dat viel eigenlijk heel erg mee".
Let’s meet!
Bij KPMG zijn de mogelijkheden eindeloos. Op basis van jouw interesses, kies jij het pad dat het beste bij jou past. Word je Audit Trainee? Of kies je voor een specialisatie in digital audit, IT audit of sustainability? Tijdens het traineeship staat jouw ontwikkeling centraal, je groeit hard door de diversiteit aan opdrachten en de innovaties waarbij je betrokken bent.