Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen werken aan vooruitgang

Bij KPMG krijg je de ruimte om te werken aan pro bono-projecten waarmee je direct verschil maakt. Wij helpen toonaangevende organisaties vooruit te kijken en de juiste duurzame keuzes te maken. Voor de maatschappij. Voor Nederland. Voor de wereld. Maar hoe zet je die pro bono-projecten op? En waar begin je?

Algemeen

Bij KPMG zijn we ervan overtuigd dat je een nog betere professional wordt wanneer je je bewust bent van de brede impact van onze dienstverlening op de maatschappij en het milieu. Daarom krijgt iedere collega via ons pro bono-programma de tijd om zich in te zetten voor een duurzame en eerlijke wereld.

Mentorschap

Tim Beishuizen en Yael Kerkmeester hebben dit jaar een eigen ‘pro bono’-coördinatieteam opgezet binnen Technology. “De ideologie van onze commissie is: hulp bieden vanuit onze expertise”, vertelt Tim, consultant en data scientist bij KPMG. “Zo ben ik betrokken bij de Refugee Talent Hub, waar we onder andere coding workshops voor vluchtelingen organiseren.”

Tim ziet dat het vaak niet bij de workshop blijft. “De KPMG trainers die we bijvoorbeeld gekoppeld hebben voor een klein gesprek met een vluchteling, blijven met elkaar afspreken. Ze zijn zo enthousiast dat het in een soort mentorschap is veranderd. Het is leuk om te zien dat we met een klein beetje moeite van onze kant echt iets kunnen betekenen.”

Coördinerende rol

Inmiddels zijn er een aantal stichtingen gekoppeld aan het team en wordt er onderzocht op welke manier wij hen kunnen bijstaan met onze expertise. “We hebben al collega’s kunnen matchen die een probleemstelling gaan aanpakken”, vertelt Yael, business en IT solution consultant bij KPMG. “Dat is onze rol: wij houden ons bezig met de coördinatie en het koppelen van onze collega’s aan de stichtingen.”

Een van Yaels favoriete stichtingen is een stichting die zich inzet voor het onderwijs van de Nederlandse taal in het buitenland. “Als kind heb ik tot m’n twaalfde in het buitenland gewoond. Deze stichting, bedoeld voor Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen, zorgt er met online lessen voor dat de Nederlandse taal niet wordt vergeten. Toen ik dat las, wist ik meteen dat ik de contactpersoon voor dit project wilde zijn.”

Leren en proeven

Het team bestaat nog niet zo lang, maar brengt nu al veel verandering teweeg. Yael: “Begin dit jaar vroegen we ons af: wat moeten we doen en wie hebben we nodig om dit voor elkaar te krijgen? Het is ontstaan vanuit één e-mail. Uiteindelijk hebben we het coördinatieteam binnen enkele maanden opgezet.” Binnen KPMG krijg je veel vrijheid, en Tim legt uit dat het bij KPMG al mogelijk was om via het pro bono-programma van het Corporate Responsibility team eigen projecten op te zetten. “Maar weinig mensen deden het, omdat de verwachting was dat er veel hordes waren waar ze overheen moesten springen. Met ons team helpen we onze collega’s, dat scheelt enorm.”

Bovendien is het als junior consultant opeens mogelijk om ervaring op te doen waar je anders nog niet mee in aanraking komt. Hoe houd je contact met de klant? Hoe zorg je ervoor dat mensen geïnteresseerd raken in wat jij als organisatie te bieden hebt? Zo kun je leren en alvast proeven hoe dat is. Yael vult aan: “Het geeft zo’n kick als je uit een leuk gesprek met een stichting komt en mag bedenken wat voor dingen je samen kunt doen. Dat geeft een goed gevoel.”

Let's meet!

Bij KPMG ontmoet je een open en informele cultuur. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheid én de vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Zowel professioneel als persoonlijk. Je groeit hard door de diversiteit aan opdrachten en de innovaties waarbij je betrokken bent. Met jouw talent en ambitie ben je bij KPMG op de juiste plek.

Ontdek alle vacatures