Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verandert AI het werken in de audit bij KPMG?

Werken bij KPMG is werken aan vernieuwing. Zo zetten de collega’s van Digital Assurance & Innovation kunstmatige intelligentie (AI) en datatechnologie in om controles steeds slimmer, efficiënter en makkelijker te maken. Chris Hutten, Data & Analytics Manager, is één van die collega’s. Hij vertelt hoe nieuwe technologie het werken in de audit verandert. En waarom dat zijn werk zo leuk maakt.   

Audit
IT assurance
Sustainability

Innovaties in de audit: wat houdt het allemaal in?

Chris en andere collega’s van Digital Assurance & Innovation zetten zich iedere dag in voor het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologie bij de controles van financiële informatie. Met de nieuwe technologie maken zij deze controles slimmer en efficiënter. Ze halen met kunstmatige intelligentie (AI) bijvoorbeeld onregelmatigheden uit grote hoeveelheden data, zoals uitschieters in bedragen of een vreemd element. Dat maakt de controles voor klanten niet alleen sneller en efficiënter, maar het vergroot ook hun inzicht; de technologie toont met concrete data aan waar het probleem zit.

Wil jij werken in Audit & Assurance bij KPMG?

Bekijk vacatures

Over Chris

Chris Hutten is Data & Analytics Manager. Hij begon 9 jaar geleden als trainee accountancy bij KPMG, groeide door tot registeraccountant en manager in de auditpraktijk en besloot zich vervolgens volledig te richten op innovatie. “Voor een accountant ben ik vrij creatief. Ik houd ervan om nieuwe dingen te maken en te leren en ik ben technisch aangelegd; altijd op zoek naar hoe dingen sneller, beter en makkelijker kunnen. Bij KPMG krijg ik daar veel ruimte voor.”

Audits met AI, MindBridge en machine learning

Chris maakte de overstap van accountancy naar innovatie. En van controleren naar creëren. Als Data & Analytics Manager houdt hij zich bezig met het innoveren en digitaliseren van de audit voor bedrijven in met name de regio Rotterdam. Daarbij maakt hij gebruik van technologieën zoals MindBridge, machine learning en AI. Dat hij vanuit zijn rol als accountant kan meewerken aan nieuwe technologie, vindt hij geweldig. “Ik ben niet direct onderdeel van het innovatieteam, maar besteed er wel het grootste deel van mijn tijd aan. Ik kijk vanuit het perspectief van de business – de accountant dus – en houd rekening met de behoeften van mijn klanten in de regio; denk aan de olieterminals hier in de Rotterdamse haven. Ik vind het heel tof dat ik nu veel meer aan het creëren ben dan aan het controleren.”

Ik houd van nieuwe dingen maken en leren, en richt me dan ook meer op het creëren dan op het controleren. Bij KPMG krijg ik daar alle ruimte voor.

Chris Hutten, Data & Analytics Manager bij Digital Assurance & Innovation

Creatief binnen kaders

Werken voor Digital Assurance & Innovation voelt voor Chris als het banen van een nieuw pad. “Het is net als werken bij een start-up, maar dan onder de veilige vleugels van een groot bedrijf. Je kunt hier onderzoekend en creatief zijn binnen de kaders van een gestructureerde organisatie met veel kennis en kunde. Zeker als je hier net begint, is het fijn dat je een stevig fundament hebt waarop je – passend bij jouw wensen en vaardigheden – kunt bouwen. Zo vind ik het belangrijk om steeds vooruit te kijken en nieuwe dingen te leren. Ik heb hier het vertrouwen gekregen om mijn eigen koers te varen, prioriteiten te bepalen en de strategie en visie uit te zetten voor mijn afdeling. En dat gaat goed. Zo goed dat een deel van die visie nu in heel KPMG Nederland wordt uitgerold, en ze ook in India aan het kijken zijn hoe ze mijn opzet kunnen toepassen. Talking about making an impact…”

KPMG’ers zijn go-getters

KPMG is niet alleen een werkgever die je de ruimte biedt om nieuwe dingen te leren, het is ook een fijne, sociale werkgever. Chris: “We blinken bij KPMG echt uit in samenwerken. Negen van de tien keer kan je goed met elkaar opschieten. Er is hier een bepaald soort mentaliteit: iedereen durft zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en staat klaar om het samen te fiksen. We zijn go-getters: allemaal hebben we een gemeenschappelijk doel, zetten we de schouders eronder en gaan we ervoor!”    

Ook ervaren professionals blijven groeien

Blijven leren en groeien is voor Chris een belangrijk thema in zijn werk en leven. En hij helpt er ook graag collega’s mee. “Als developmentmanager begeleid ik een aantal collega’s. Ik ben niet verantwoordelijk voor hun dagelijkse werk, maar ik focus me als een mentor op hun welzijn en kijk waarmee ik ze kan helpen. Dat kan zijn met de studie of met het plannen van werk, of als er privé iets is. Met een paar van deze collega’s ga ik wielrennen. Dan starten we rustig en bespreken we hoe het gaat. Het tweede rondje knallen we!”

Wil jij ook werken aan de audit van de toekomst?

Bekijk vacatures