Een betrokken DM’er voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
Ga je werken bij KPMG? Dan word je gekoppeld aan een Development Manager (DM’er). Maar wat is dat nou eigenlijk? Wat voor voordelen kan je hier uit halen? Én hoe zit dat dan precies met je professionele én persoonlijke ontwikkeling? In deze Q&A vertellen Maxime Georges, Senior Consultant en Liane van Eerde, DM’er en Manager Governance Risk and Compliance Services, er meer over.
Als je het beste uit jezelf wil halen, moet je de drive en de mogelijkheden hebben om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarom ligt bij KPMG al vanaf jouw eerste dag de focus op jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. Bij ons krijg je alle ruimte om kennis en ervaringen op te doen die een leven lang meegaan. Dat doe je nooit alleen: er is altijd iemand waarmee je jouw ontwikkeltraject kunt bespreken en vormgeven. En die persoon. Dat is jouw DM’er: Development Manager.
Hoe ondersteunt een DM’er jouw persoonlijke ontwikkeling? Wat kan je van hem of haar verwachten? En wat moet jij zelf doen? In deze Q&A geven Liane van Eerde, DM’er en Manager Governance Risk and Compliance Services, en haar 'pupil' Maxime Georges, Senior Consultant, antwoorden op jouw vragen.
Een DM’er door de ogen van Maxime
Maxime: “Een Development Manager is een collega met wie je een speciale en vertrouwde relatie kan bouwen. Een DM’er is de persoon met wie je je toekomst, je ambities en je ontwikkelingspunten bespreekt. Het is geen simpele begeleider die ervoor moet zorgen dat iemand zijn trainingen tijdig afrondt, jaarlijks goals opstelt, het is een sparringpartner die de mogelijkheid biedt om samen na te denken over de toekomst van de pupil en hem of haar te begeleiden in zijn/haar groeiproces.”
Hoe is jouw relatie met je DM’er? Hoe vaak meeten jullie?
Maxime: “Mijn DM’er en ik hebben een maandelijks gesprek die we zo vaak mogelijk fysiek op kantoor houden. Wij vinden het gezelliger om elkaar te kunnen zien en er dan ook een lunch van te maken bijvoorbeeld. Naast onze maandelijkse gesprekken, is mijn DM’er altijd bereikbaar als ik over een opdracht of dilemma wil praten en met haar mijn doelen wil overleggen. Natuurlijk zien we elkaar vaker dan een keer per maand en werken we best vaak samen.”
Mijn DM'er is de persoon met wie ik mijn toekomst, ambities en persoonlijke ontwikkelingspunten bespreek. Ze is mijn sparringpartner en begeleidt mij in mijn groeiproces.
Maxime Georges, Senior Consultant
Wat vind jij leuk aan het zijn van een DM’er? Wat is het belang van goed DM’er-schap?
Liane: “Ik vind continue groei en ontwikkeling belangrijk voor mijzelf, en ook voor mijn collega’s. De gesprekken die ik voer met mijn pupillen brengen niet alleen de pupillen verder, maar ook mijzelf. Ik leer van hen en ik word geïnspireerd door de gesprekken die we voeren. Ik vind het interessant om te horen en zien wat iemand drijft, hoe iemand in elkaar zit en hoe hij/zij over bepaalde aspecten nadenkt. Dit verbreedt je eigen visie en vergroot ook je empathisch vermogen.
Goed DM-schap zorgt ervoor dat iemand zich op een prettige en comfortabele manier kan ontwikkelen. Lastige gesprekken worden ook zeker gevoerd, maar wel op een constructieve manier. Het gaat er om dat we met z’n allen vooruitgaan, ik spreek liever van feedforward, dan over feedback. Over welke van de twee je ook spreekt, ik denk dat het belangrijk is om te stimuleren dat het effectieve gesprek gevoerd wordt. Waarin collega’s aan elkaar teruggeven wat ze van elkaars functioneren vinden, wat ze van elkaar kunnen leren, wat goed gaat én wat beter kan in de vorm van doorlopende en bruikbare feedback/-forward.”
Hoe word je de beste versie van jezelf?
Maxime: “Tijdens onze maandelijkse gesprekken, bespreken we mijn ontwikkeling, mijn behoeften en doelen. Met de tijd hebben we samen een bijzondere en vertrouwde relatie opgebouwd. Dit biedt de kans om iets dieper in de discussie te kunnen gaan. Volgens mij, draagt mijn DM’er bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling door mijn ideeën en doelen te challengen door soms wat lastigere vragen te stellen. Door samen kritisch na te denken, kan ik nog beter acties bedenken en een concreet plan opstellen om mijn doelen te bereiken.”
Liane vult aan “Door middel van de gesprekken probeer ik mijn pupillen de beste versie van zichzelf te laten zijn. We bespreken hun wensen, behoeften en doelen en we bespreken samen hoe ik hen hierbij kan ondersteunen. Doordat ik op de hoogte ben van hun ambities, kan ik ook mijn ogen openhouden en ze bij activiteiten betrekken wanneer kansen zich voordoen om deze ambities te verwezenlijken.”
Wat is het grootste voordeel van het hebben van een DM’er?
Maxime: “Het grootste voordeel van het hebben van een DM’er is dat je iemand hebt met wie je een vertrouwde relatie bouwt en met wie het mogelijk is om een transparante discussie te voeren over mijn ontwikkeling en doelen binnen KPMG.”
Stel, een collega heeft de ambitie om DM’er te worden? Kan dat?
Liane: “Ik geloof dat je alles kan als je het écht wilt. Dus ook DM’er worden. Maar je moet het echt willen en jezelf ook willen ontwikkelen op aspecten die nodig zijn om een goede coach/ sponsor/ beoordelaar te zijn. Goed (oordeelloos) luisteren is belangrijk. Dit gaat in samenhang met het stellen van goede effectieve (open) vragen. We zijn snel geneigd om advies te geven, naar oplossingen te zoeken – dat is wat we als consultants vaak gewend zijn. Maar het blijkt veel effectiever om een ‘luie coach’ te zijn en om mensen in hun eigen kracht te zetten. Een ander belangrijk aspect is vertrouwen, ik denk dat je alleen verder komt als je je kwetsbaar durft op te stellen. Dat geldt zowel voor de development manager als voor de pupil. Dat kan alleen in een omgeving die vertrouwd en veilig is. Om zo’n omgeving te creëren vraagt natuurlijk ook wat van je als DM’er.”
Doordat ik op de hoogte ben van hun ambities, kan ik ook mijn ogen openhouden en ze bij activiteiten betrekken wanneer kansen zich voordoen om deze ambities te verwezenlijken.
Liane van Eerde, DM’er en Governance Risk and Compliance Services
Wat is dé gouden tip voor een ultieme relatie met je DM’er
Maxime: “Mijn tip zou zijn om een open gesprek proberen te voeren en duidelijk aan te geven wat jouw behoeften en doelen zijn en hoe je jezelf graag wilt ontwikkelen. Een DM’er kan niet raden wat deze zijn. De DM’er heeft meer ervaring en kent zeker veel mensen binnen KPMG. Daarom kan de DM’er in heel veel situaties als facilitator helpen om je doelen te bereiken en om je ontwikkelpunten concreet te maken.”
Liane: “Wat ik mijn pupillen meegeef is dat alles mogelijk is (bij KPMG), maar je moet zelf de drijvende kracht zijn van je eigen ontwikkeling. Een keer vragen is niet genoeg. Soms moet je dingen gewoon doen, er is veel support, soms zelfs uit onverwachte hoeken, om te groeien en nieuwe dingen te proberen. Maar jij bent zelf het startpunt.”
DM'er is dat een soort emmer?
Je durft het bijna niet te vragen maar wilt het wel weten. KPMG collega’s geven antwoord op jouw vragen. De stelling van vandaag gaat over een veel gebruikte afkorting die wordt gebruikt binnen KPMG: "DM’er is dat een soort emmer?" Jasmin, Lotje, Thomas, Erik en Remco vertellen hier meer over.