Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwen aan een datagedreven Team DSM

KPMG is data science partner van Team DSM. De Giro d’Italia is net afgelopen. Team DSM is hard bezig om ook optimaal voorbereid te zijn voor de Tour de France. Hoe draagt het KPMG data science team bij aan het succes van Team DSM?

Data & Analytics

Bram werkt sinds de start van het partnership in 2018 in het data science team nauw samen met Team DSM. Het team bestaat onder andere uit data scientisten, data engineers en front-end developers. Bram licht toe: “Het is een divers team, waarin we samen werken om Team DSM te helpen naar betere plannen en prestaties. Ik werk voor het data analyse project veel samen met de data specialist en performance manager van Team DSM.”

Impact op de training van een renner

Het data science team van KPMG bouwt analyses die door Team DSM in verschillende fases worden ingezet. Voor elke fase (planning, in-race en after-race) ontwikkelt het team één of meerdere analyses. Bram vertelt verder: “De belangrijkste analyses zijn de planning van het seizoen waar wij een platform voor hebben ontwikkeld en nog steeds aan het uitbouwen zijn. Daarnaast hebben we analyses op live data tijdens tijdritten ontwikkeld en ook voor de evaluatie achteraf. De resultaten uit de analyses worden besproken in het team. Dat zijn vaak leuke discussies, het gaat vaak over hoe we de resultaten gebruiken in de praktijk. Plat gezegd; een renner kan anders gaan trainen aan de hand van onze resultaten. Dat is best wel impactvol en heel gaaf.”

Samenwerken op afstand

Het samenwerken op afstand was een uitdaging, maar verliep erg goed ondanks COVID-19. “Voor de coronatijd werkten we één dag per week samen op dezelfde locatie. Als er die dag ook een koers was, dan werd die in de middag aangezet zodat we die samen konden volgen. Nu werken we allemaal thuis en bespreken we de resultaten via calls. Naast de zakelijke dingen worden dan natuurlijk ook de nieuwste ontwikkelingen in wielerwereld besproken.”

Parijs – Nice als beloning voor het werk

In de het voorjaar van 2021 won Cees Bol - de sprinter van Team DSM - de belangrijke WorldTour wedstrijd ‘Parijs-Nice’. Wat is het effect van het data science team op deze prestaties geweest? “De winst van Cees kan je deels toeschrijven aan het effect van onze analyses die we in het begin van het partnership hebben gedaan. In de video-analyse achteraf kun je mooi zien hoe het plan dat Team DSM de aanbevelingen van KPMG toepast in de laatste kilometers van de race. Maar het effect van het werk van KPMG gaat veel verder dan het winnen van een race. Je werkt natuurlijk, naast harde data, ook met mensen. Daardoor is het effect van de veranderingen niet direct te zien, dat is echt een langer proces. Aan dat proces, van trainen tot het optimaliseren van tactische beslissingen, hebben wij zeker bijgedragen.”

Aan het proces, van trainen tot het optimaliseren van tactische beslissingen, hebben wij zeker bijgedragen.

Bram Schermer, Senior Consultant

Voedingsanalyse

Voeding speelt een belangrijke rol in de prestatie van de renners. De voedingsanalyse is dan ook een voorbeeld van hoe wij impact maken op deze groep sporters. In deze analyse hebben we onderzocht wat het verwachte aantal calorieën zijn bij een bepaalde trainingsvorm. Dit hebben we uiteindelijk geprogrammeerd in een algoritme dat aan de hand van een trainingsschema een voorspelling kan doen over wat de renner gaat verbranden. De resultaten van deze voorspellingen worden gebruikt door de Diëtisten van Team DSM om het voedingsplan op te stellen voor de renners. Hierdoor krijgen de renners de juiste hoeveelheid binnen die zij nodig hebben om optimaal te kunnen opbouwen naar hun piekmoment.

Hoe gaat het nu verder?

Nu de Giro d’ Italia net is afgelopen, zijn de voorbereidingen voor de Tour de France. In de komende weken zullen onze analyses dus veelvuldig gedraaid worden door de experts van Team DSM om hierdoor zo goed mogelijk geïnformeerde keuzes te maken.