Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken in Data & Analytics: zo voeg je écht waarde toe voor de gebruikers van het spoor van ProRail

Werken in Data & Analytics binnen KPMG. Wat houdt dat eigenlijk in? David Dikmann-Falk werkt als Manager in het Data & Analytics team van de Technology afdeling en geeft een kijkje in de keuken over hoe het werken in het Data & Analytics team nou eigenlijk echt is. Eén ding is zeker: Door David en zijn team kan ProRail het onderhoud beter plannen en hebben reizigers minder hinder.

Data & Analytics

David werkt sinds 2014 in het Data & Analytics team van KPMG. “Wat het werk hier zo leuk maakt is de diversiteit aan projecten en klanten waardoor je heel snel in je vakgebied kan groeien.” In het Data & Analytics team werk je aan veel verschillende opdrachten, soms voor kleine en soms voor grote klanten. Zo heeft David onlangs aan een casus voor ProRail gewerkt. En daar neemt hij ons graag in mee.

De uitdaging van ProRail

ProRail onderhoudt ruim 7.000 kilometer spoorweginfrastructuur in Nederland. Dit betekent ook het plannen van méér dan 1.000 activiteiten per jaar en deze coördineren in samenwerking met verschillende partijen. Zo een planning maak je natuurlijk niet zomaar. Er moet rekening gehouden worden met onder andere hinder voor passagiers en goederen, variërende kosten van aannemers, omreiskosten en een veelvoud aan andere regels die afgestemd zijn met belanghebbenden zoals vervoerders en gemeentes. Ook moet er rekening worden gehouden met grote evenementen, zodat deze geen last hebben van minder of geen treinverkeer. Het is natuurlijk voor te stellen dat een handmatig planningsproces arbeidsintensief is en het vinden van de meest optimale planning simpelweg niet mogelijk is, zonder slimme IT oplossingen.

Om deze uitdaging te kunnen tackelen heeft ProRail een op maat gemaakt algoritme laten ontwikkelen en implementeren om de planning te optimaliseren.

Tijdens het project voor ProRail hebben wij nauw samengewerkt met experts van ProRail en met een gespecialiseerd adviesbureau. Echt een multifunctioneel team met heel veel slimme koppen.

David Dikmann-Falk, Manager Data & Analytics

Wat hebben David en zijn team gedaan

Wij hebben voor ProRail de TVP-planner ontwikkeld. TVP staat voor: treinvrije periode. De TVP-planner ondersteunt in het vinden van een optimale planning onder voorwaarden welke de gebruiker kan selecteren, waaronder bijvoorbeeld een planning met de minste hinder voor reizigers. Om dit te kunnen realiseren hebben we samengewerkt aan complexe onderwerpen.

Het identificeren en extraheren van geschikte data uit de primaire bronsystemen was een van de initiële taken in het project. Wij hebben veel ProRail bronsystemen geanalyseerd, maar ook externe data gebruikt. Een grondige analyse van de beschikbare data heeft ook impact gehad op de uiteindelijke functionaliteit van de applicatie, omdat wij hebben moeten ontdekken wat er mogelijk was met de beschikbare data. Vervolgens heeft het team data transformatie logica geschreven om databronnen te koppelen, welke nog nooit op deze manier met elkaar in verband zijn gebracht. Gezamenlijk met een gespecialiseerd adviesbureau is het plannings-algoritme geïmplementeerd en is er een gebruikersvriendelijk interface ontwikkeld voor de applicatie.

De TVP-planner applicatie is volledig op het Azure Cloud platform van ProRail geïmplementeerd. Wij hebben hiervoor container technologie gebruikt in combinatie met moderne tools op het Azure platform. Dankzij een koppeling met het ProRail netwerk is de TVP-planner applicatie te gebruiken als elke andere interne applicatie wat heel fijn werkt voor de eindgebruikers.

De ontwikkeling van de verschillende onderdelen van de applicatie gebeurde in een iteratief, agile proces met korte communicatielijnen waardoor er nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen was.

Het resultaat

Wat voor voordeel heeft ProRail hier uit kunnen halen? De TVP-planner applicatie zorgt ervoor dat de passagiershinder zo klein mogelijk blijft. Maar de applicatie maakt het ook mogelijk om veel sneller een ad-hoc planning te kunnen maken. Hierdoor kan de planning sneller worden aangepast en wordt het planningsproces meer datagedreven. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld het gebruik maken van “what-if” scenario’s voor de planning van de komende 5 jaren en ondersteuning tijdens gezamenlijke planning sessies op basis van complete planningsscenario’s.

“ProRail werkt aan het verbinden, verbeteren en verduurzamen van het spoor. Maar het spoor wordt ook steeds voller. Om meer treinen te kunnen laten rijden en om het spoor daar geschikt voor te maken zullen er vaker werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Door gebruik te maken van verschillende datasets en het algoritme kunnen in de TVP-planner scenario’s geïdentificeerd worden en kunnen werkzaamheden en de impact hiervan breed inzichtelijk gemaakt worden voor alle betrokkenen.” - Maarten de Jonge, Product Owner TVP-planner

Let’s meet!

Wil jij ook graag werken aan dit soort casussen? Bij KPMG kom je te werken in een open en informele cultuur. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheid én de vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Zowel professioneel als persoonlijk. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden om te werken in ons Data & Analytics team?

Ontdek alle vacatures