Overslaan en naar de inhoud gaan

"Het is oké als mensen anders denken of dingen anders zien"

Juliette van Berkel is manager continuous improvement. Recentelijk kwam zij erachter dat ze zowel ADHD heeft als hoogbegaafd is. “Ik werd enorm met mijzelf geconfronteerd, en dat gebeurt nog elke dag. Dat heeft in mij iets los gemaakt om me meer bewust te zijn van het feit dat alle mensen verschillend zijn, en dat juist die verschillen ons allemaal aanvullen.”

Algemeen

Als je Juliette vraagt wat zij het meest waardeert aan het werken bij KPMG, zegt ze meteen: “Dat KPMG echt een people-driven organisatie is. Er is alle mogelijkheid om je verder te ontwikkelen, en om je veilig te voelen om jezelf te zijn. Het feit dat iedereen begrijpt dat we allemaal verschillend zijn, creëert een enorm gevoel van waardering voor jezelf en de collega’s om je heen. We hebben allemaal wel eens iets. Het bewustzijn en de ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid en diversiteit en inclusie die beschikbaar is zonder oordeel, tonen aan hoeveel waardering en respect een bedrijf kan hebben voor zijn medewerkers.”

People-driven

Na bijna zes jaar bij een Nederlandse multinationale brouwerij te hebben gewerkt, besloot Juliette anderhalf jaar geleden bij KPMG te komen werken. “Ik was mentaal, maar ook qua functie toe aan verandering. Toen de vacature voorbijkwam en ik uiteraard wat onderzoek had gedaan naar KPMG, kon ik me al snel vinden in de waarden waar KPMG voor staat”, vertelt Juliette. “Na het eerste gesprek werd het voor mij duidelijk dat de organisatie echt om de mensen geeft. De kans om het werk te doen dat ik doe, de kernwaarden van het bedrijf en de eerlijke gesprekken maakten het voor mij een gemakkelijke keuze.”

Super powers

Recentelijk kwam Juliette erachter dat ze ADHD heeft en hoogbegaafd is. Ze heeft wel altijd vermoed dat ze ADHD had: “Ik praat heel snel, ik werk snel dingen uit, ik doe meer op een dag dan mogelijk lijkt, of ik krijg nauwelijks iets gedaan. Ik werd gek van mezelf. Ik begreep niet waarom mensen niet ‘gewoon’ in normaal tempo konden meekomen in mijn gesprekken, meelopen in mijn tempo, meewerken in mijn tempo.” Het gesprek dat Juliette had met haar Development Manager over haar persoonlijk ontwikkelplan spoorde haar aan om te proberen te begrijpen waarom zij anders dacht en handelde. Na een volledige diagnostiekdag en enkele extra testen werden de vermoedens van ADHD en hoogbegaafdheid bevestigd. “Het feit dat ik eindelijk de bevestiging kreeg dat ik niet gewoon druk en chaotisch ben, maar dat mijn brein informatie letterlijk anders verwerkt, heeft zo veel deuren geopend. Ik weet nu wat mijn superkrachten zijn en hoe ik ze kan benutten. Nóg belangrijker is dat ik weet waar ik moeite mee heb, en ook waarom.”

KPMG is echt een people-driven organisatie. Er is alle mogelijkheid om je verder te ontwikkelen, en om je veilig te voelen om jezelf te zijn.

Juliette van Berkel, Manager Continuous Improvement

Neurodiversiteit op de werkplek

Het team van Juliette reageerde positief op de uitkomst. Deze kwam niet geheel onverwacht, zij zagen ook dat het tempo van Juliette voor haar normaal is, maar voor anderen niet. Wel merkt Juliette dat er nog een hoop te leren valt, maar collega’s staan daar wel voor open, zo constateert ze. De werkplek laat nog even op zich wachten. “Mensen werken nu grotendeels vanuit huis; dat versterkt het concept van flexwerkplekken. Ondanks dat flexwerkplekken natuurlijk veel praktischer zijn, vind ik het jammer dat de groep met neurodiversiteit hierin niet wordt meegenomen.” Juliette vindt dat de werkplek volledig inclusief moet zijn, wat betekent dat er ruimtes moeten zijn waar mensen die snel afgeleid zijn zich écht kunnen focussen. “Een hokje met twee glazen wanden is natuurlijk niet ideaal voor iemand die óók alles in de periferie ziet. Daarnaast zouden er vaste werkplekken beschikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld mensen in het autismespectrum. Maar ik begrijp ook dat dit afhankelijk is van de persoon en hoe veilig die zich voelt om zich aan te melden voor een vaste werkplek.”

Medemenselijkheid is grootser dan aanzien

“Ik vind dat we allemaal moeten blijven leren – zowel in theorie, maar ook in mensenkennis. Een beetje begrip en een beetje vriendelijkheid kunnen de wereld van een ander volledig veranderen – en dat komt voort uit het bewust zijn van verschillen.”, vertelt Juliette. “Ik doe zelf veel vrijwilligerswerk, omdat ik het belangrijk vind om je in te zetten voor anderen. Ongeacht je status is er altijd wel iemand die een hand nodig heeft – een ‘goedemorgen’ of een ‘dankjewel’, een beetje hulp bij het oversteken, of wat hulp in huis. Wij bepalen zelf hoe we anderen behandelen, en wij zijn zelf verantwoordelijk voor onze acties.”

Bewustwording

Neurodiversiteit is een relatief nieuw concept, legt Juliette uit. “Het hele idee van neurodiversiteit is dat het oké is als mensen anders denken of dingen anders zien, net als bij alle andere diversiteiten, bijvoorbeeld seksuele geaardheid, genderneutraliteit, cultuur en religie. Zeker met alles wat er gedaan wordt rond de ‘7 vinkjes’, waarbij bewezen is dat er een enorme kansenongelijkheid is in de maatschappij, is het extra belangrijk om nog meer muren af te breken.”

“Ik vind dat het diversiteits- en inclusieteam ongelooflijk veel werk heeft verzet om ervoor te zorgen dat de meeste diversiteitsgroepen zich veilig voelen en dat ze een integraal deel van KPMG uitmaken. Nu is het tijd voor de groep met neurodiversiteit, want hoe zonde is het dat het potentieel van deze werknemers nu niet wordt benut? Wij zien dingen net even anders, zijn vaak sociaal wat onhandig, en leggen verbanden waar anderen die niet zouden hebben gezien. Door bewustwording rondom neurodiversiteit te creëren, zetten we een mooie eerste stap om ook voor deze groep een veilige werkplek te creëren. Ik doe dit zelf door erover te praten, want praten doe ik nu eenmaal veel (en snel), en door heel veel vragen te stellen.”

Juliette hoopt dat mensen de negatieve lading van een divers brein achter zich kunnen laten. “Het OpenUp-platform, waar KPMG mee samenwerkt, is perfect voor mensen die de steun nodig hebben om een start te maken met het nemen van de regie over je eigen leven. Het is ongelooflijk goed dat mentale ondersteuning binnen KPMG voor iedereen toegankelijk is. Ik hoop voor iedereen dat de werkelijke oorzaak hiervan ook gevonden en behandeld kan worden, divers of niet!”

Come as you are

Bij KPMG krijg je alle gelegenheid om jezelf te zijn én jezelf te laten zien. Jouw unieke inzichten zijn namelijk van onschatbare waarde voor onze klanten en je collega’s. Daarom werken we er hard aan om een zo divers en inclusief mogelijke organisatie te zijn. Zo creëren we een klimaat vol creativiteit en innovatie waarin je optimaal kunt samenwerken. Heb je interesse in een carrière bij KPMG?

Bekijk alle vacatures