Overslaan en naar de inhoud gaan

De ArenA als grote innovatieve proeftuin

De tijd dat de Johan Cruijff ArenA ‘slechts’ een voetbalstadion of evenementencomplex was, is allang voorbij. De ArenA en het gebied erom heen is al sinds jaar en dag een vooraanstaande Living Lab. Binnen proeftuin ArenA worden dagelijks innovatieprojecten bedacht en getest om steden wereldwijd duurzamer en slimmer te maken.

Data & Analytics
Innovation

Sensoren die de conditie van spelers en het gras bijhouden, een megabatterij die ervoor zorgt dat tijdens evenementen geen piek van het energienet wordt gevraagd of innovatieve crowd control om de 55.000 bezoekers veilig te ontvangen. Het is slechts een kleine greep uit de vele innovatieprojecten gerealiseerd met een diversiteit aan innovatiepartners in de Johan Cruijff ArenA. KPMG ondersteunt als strategische innovatiepartner het innovatiecentrum. Hanneke van Setten, innovatieconsultant bij KPMG, is dagelijks betrokken bij deze innovatieve proeftuin. Ook Rogier Schröder, die zijn eerste opdracht als data management consultant en later zijn eindopdracht voor een postmaster bij JADS bij de Johan Cruijff ArenA deed, is nog altijd betrokken.

Het ecosysteem van de Johan Cruijff ArenA

De innovatieve proeftuin reikt veel verder dan de Johan Cruijff ArenA, zegt Rogier. “De ArenA en het omliggende gebied wordt ook wel als een klein ecosysteem beschouwd, waar een grote verscheidenheid aan technologische toepassingen bedacht en getest wordt om vervolgens op grotere schaal uit te rollen. Crowd control is bijvoorbeeld zo’n onderwerp dat niet alleen belangrijk is voor stadions, maar ook voor allerlei andere evenementen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals festivals, hardloopwedstrijden, of toeristische trekpleisters in grote steden. Veel meer organisaties en steden wereldwijd hebben baat bij deze innovatieprojecten.” Bij de projecten zijn altijd diverse partijen betrokken, vult Hanneke aan. “De Johan Cruijff ArenA is een platform waaraan corporate partijen zich kunnen verbinden en hun ideeën kunnen uittesten. We zoeken partners uit die elkaar op een bepaald thema kunnen aanvullen, denk aan duurzaamheid, inclusiviteit, smart buildings, fan experience, mobiliteit, safety en security. Daarnaast zijn we bezig met het implementeren van  ESG (Environment, Social en Governance) rapportagevereisten, zodat er gerapporteerd en gestuurd kan worden door Johan Cruijff ArenA en partners over de impact van initiatieven.”

Innovatie-challenge

“Afgelopen jaar hebben we innovatieve oplossingen gezocht op de thema’s duurzaamheid, bezoekersbeleving en sport performance. We deden dat middels innovatie-challenges waarbij organisaties, zoals start-ups, scale-ups, maar ook grotere bedrijven hun oplossingen en ideeën kunnen delen op een open platform. Samen met KNVB, Ajax, UEFA en City Football Group hebben we op deze manier de afgelopen jaren meer dan 700 inzendingen opgehaald, waarvan de winnaars hun oplossingen testen in onder andere Johan Cruijff ArenA. Bij dit soort trajecten zie je goed hoe de innovatieve slagkracht van start-ups kan bijdragen aan uitdagingen van bedrijven. Innovatie kan soms een beetje een buzz-woord zijn, maar hier werken we met hele concrete projecten die wereldwijd interessant zijn.”

Innovatie kan soms een beetje een buzz-woord zijn, maar hier werken we met hele concrete projecten die wereldwijd interessant zijn

Hanneke van Setten, Innovatieconsultant

Veilig dataplatform

 Veel innovatieprojecten zijn data-gedreven. Zo ook bij de Johan Cruijff ArenA, waar volop wordt ingezet op data-gedreven werken. Een aantal jaar geleden heeft KPMG geholpen met het ontwerp en de installatie van een dataplatform waar data van verschillende bronnen centraal wordt opgeslagen. Voor het veilig gebruik en beheer van de data op het platform, heeft het KPMG Data Management team een data governance-raamwerk opgesteld, dat gebruikers in staat stelt dataverwerking op de juiste manier uit te voeren, partijen veilig data te laten delen en te voldoen aan alle privacywetgeving. Het dataplatform, dat in lijn is met de privacy regelgeving, kan worden opengesteld voor iedereen binnen de Johan Cruijff ArenA, maar bijvoorbeeld ook voor studenten, startups en andere partijen, vertelt Rogier. "Zo heb ikzelf, samen met drie collega's, intensief gebruik gemaakt van het dataplatform tijdens een eindopdracht van het KPMG postmaster data science programma aan de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), waarbij we historische data gebruikt hebben voor het voorspellen van het aantal stadiontour-bezoekers in de Johan Cruijff ArenA." 

Als Data Management Consultant help ik bedrijven met de inrichting van hun organisatie zodat data optimaal benut kan worden.

Rogier Schröder, Data Management Consultant

Interesse in een carrière bij KPMG?

Wil jij deel uit maken van het Data & Analytics team?

Solliciteer nu