Overslaan en naar de inhoud gaan

In 5 maanden BASF-bedrijfsprocessen up and running krijgen bij Stahl

Met de overname van een bedrijfsonderdeel van het Duitse BASF een paar jaar geleden, heeft chemieconcern Stahl weer een stap gezet in schaalvergroting, verduurzaming en innovatie. De overname betekende ook dat het bedrijfsonderdeel dat Stahl overnam, moest gaan werken volgens de bedrijfsprocessen van Stahl. Hoe heeft KPMG bijgedragen aan het succes van deze integratie?

Cyber Security
Data & Analytics
Digital Transformation
Innovation
IT Architecture & Cloud platforms
IT Management
Software Development

Joop van Es is als partner bij KPMG verantwoordelijk voor de SAP-Groep en houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met grote ERP-projecten, waarvan ongeveer de laatste 10 jaar binnen KPMG. “KPMG Nederland heeft 120 SAP’ers in dienst, waarvan er 70 in onze SAP-groep zitten. Dat is een groep SAP-collega’s die werken voor allerlei SAP-projecten bij verschillende klanten. We doen dat volgens 3 verschillende pijlers: strategie – wat is de beste SAP-strategie voor onze klanten; de executie – het succesvol implementeren, migreren of consolideren van SAP – en het optimaliseren van SAP-systemen op basis van de nieuwste technologie en klanten helpen om SAP beheersbaar te hebben en te houden. Met deze 3 pijlers helpen we klanten om alles uit SAP te halen.”


In 5 maanden up and running

Joop begeleidt meerdere projecten bij Stahl. Een van de grootste was de integratie van de bedrijfsprocessen van BASF na de overname door Stahl. Parallel aan deze integratie liep de overstap van Stahl wereldwijd naar SAP HANA, de nieuwste versie van SAP. “Stahl wilde eigenlijk al eerder over, maar door de overname van BASF kreeg de overstap extra prioriteit. Een goed functionerend en schaalbaar SAP-systeem is immers onmisbaar om nieuwe bedrijfsintegraties te ondersteunen. Deze samenloop zorgde ervoor dat we in slechts 5 maanden tijd 12 projecten gelijktijdig up and running dienden te krijgen. Want op hetzelfde moment moesten de BASF-bedrijfsprocessen draaien én moesten alle 32 wereldwijde sites van Stahl over zijn op SAP HANA.”

Dankzij een hecht en pragmatisch team, hebben we de integratie van het BASF-onderdeel binnen de juiste timing tot een succes kunnen maken.

Joop van Es, Partner KPMG

Community

Om dit alles snel en succesvol uit te voeren, stelde Joop een groot team samen van verschillende experts uit de SAP-Groep. “Met een community van zo’n 20 verschillende experts, samen met off-shore-collega’s én natuurlijk de collega’s van Stahl, hebben we het project tot een succes gemaakt. Vanaf de set up tot en met de go live. Naast het op de rit krijgen van de bedrijfssoftware op alle vestigingen, hielpen we ook de business-afdelingen van Stahl wegwijs maken in de nieuwe werkwijze. Al met al een uitdagend traject, omdat alles met elkaar verweven was. Zo moest bijvoorbeeld de specialist datamigratie militaire precisie afstemmen met de testmanager, omdat alle projecten dezelfde harde deadline hadden. Met een pragmatische benadering waarin alle collega’s hun rol pakten en geolied samenwerkten, kregen we het binnen de juiste timing voor elkaar.”

No-nonsens

Dat het gelukt is om dit uitdagende traject binnen de korte tijdslijnen naar tevredenheid uit te voeren, vindt Joop vooral te danken aan het teameffort. “De teamleden hebben stuk voor stuk een no-nonsens mentaliteit. Ze zijn wars van onnodige discussies, eindeloze meetings en bureaucratie. Ze komen snel to the point en zorgen – zonder te overhaasten – dat iedereen weer snel vooruit kan. De teamleden pakken hun verantwoordelijkheid. Tegelijk kunnen ze altijd vertrouwen op back up. Ze helpen elkaar en kunnen terugvallen op hun manager. Niemand staat er alleen voor. Bij zo’n complex traject is een hecht team de sleutel.”

Lol en leren

Uitdagende projecten zoals de BASF-integratie bij Stahl, vragen om de nodige vaardigheden. “Los van de benodigde IT-skills en kennis van bedrijfsprocessen, hebben onze teamleden vooral sociale vaardigheden. Het is een belangrijke voorwaarde dat ze met mensen kunnen omgaan en het leuk vinden om in een team te werken. Ze zijn supportive en kunnen én willen verantwoordelijkheid nemen. Mensen die net bij ons beginnen, nemen we in het begin wat meer bij de hand maar krijgen al snel meer verantwoordelijkheid. Zij leren on the job en ontwikkelen zich snel door verschillende projecten voor tal van klanten te doen. Het mooie aan dit project was dat we met de klant als één team samenwerkten – het voelde niet als een klant-leverancier-relatie. En tot slot: ondanks de pittige uitdaging en de strakke tijdslijnen, hebben we veel plezier gehad. Er was altijd wel tijd voor een lolletje.”

Interesse in een carrière in enterprise solutions?

Bekijk vacatures